بدیهی است که قدرت شنوایی نوزاد به نسبت قدرت شنوایی در بزرگسالان متفاوت باشد اما باید گفت که نوزادان این توانایی را دارند که صدا ها را به صورت کامل بشنوند، اما کیفیت شنوایی آنها به مراتب کمتر از افراد بزرگسال می باشد، این کمبود کیفیت شنوایی در نوزادان تازه متولد شده تنها به دلیل وجود آب های موجود در گوش میانی می باشد، علاوه بر این آب های موجود که سبب اختلالات شنوایی در نوزادان می شود. نابالغ بودن سیستم شنوایی در نوزادان می تواند دلیلی برای تفاوت شنوایی نوزادان نسبت به افراد بزرگسال باشد.

چرا نوزادان تنها به صدا های بلند عکس العمل نشان می دهند؟

بسیاری از والدین نگران این موضوع هستند که چرا نوزادان آنها تنها به صداهای بلند عکس العمل نشان می دهند و عدم عکس العمل در نوزادان خود را به معنای عدم وجود  قدرت شنوایی نوزاد می پندارند، ‌باید گفت که این امری کاملاً طبیعی می باشد، وجود مایعات در گوش میانی نوزادان سبب می شود که نتوانند صداهای کم را بشنوند و با افزایش سن و به بلوغ رسیدن سیستم شنوایی آنها این اختلالات شنوایی به صورت کامل رفع خواهد شد، اما باید توجه داشت که در ابتدا باید از سلامت شنوایی نوزادان اطمینان خاطر حاصل کرد و بعد منتظر این بلوغ در آنها بود.

قدرت شنوایی نوزاد نسبت به صدای مادر

قدرت شنوایی نوزاد نسبت به صدای مادر

نوزادان از دوران جنینی که در حال رشد و تکامل در رحم مادر هستند با صدای مادر آشنایی دارند و به همین دلیل بعد از متولد شدن حتی زمانی که قدرت شنوایی نوزاد تکامل نیافته است، صدای مادر برای نوزاد غریب نخواهد بود و به نسبت آن عکس العمل نشان خواهند داد.

آیا عامل وراثت می تواند سبب اختلالات شنوایی در نوزادان شود؟

متاسفانه در پاسخ به این سوال باید گفت بله، وراثت می تواند بر سلامت شنوایی نوزاد تاثیر گذار باشد به این صورت که اگر یکی از والدین (پدر و یا مادر) از اختلالات شنوایی رنج ببرند درصد ابتلای نوزادان آنها به اختلالات شنوایی بیشتر از نوزادانی است که اختلالات شنوایی در خانواده ی آنها رواج ندارد. در نتیجه لازم است هر چه سریع تر از قدرت شنوایی نوزاد تازه متولد شده اطمینان حاصل کرد و در صورت وجود هر گونه اختلالی نسبت به درمان آن اقدامات لازم از همان سنین کم صورت پذیرد.

اهمیت تست غربالگری شنوایی در نوزادان

امروزه در تمامی بیمارستان ها  مراکز درمانی، غربالگری شنوایی نوزادان توانسته اهمیت ویژه ای پیدا نمایید و تمام نوزادان تازه به دنیا آمده قبل از ترخیص و ترک بیمارستان لازم است که این تست غربالگری را انجام داده و شنوایی نوزاد سنجیده شود و بعد از آن اجازه ی مرخص شدن به آنها داده خواهد شد، برای کودکانی که بنا به هر دلیلی در بیمارستان ها و مراکز درمانی به دنیا نمی آیند لازم است که والدین در اسرع وقت آنها را برای انجام تست غربالگری به مراکز شنوایی سنجی برده و نسبت به سلامت شنوایی فقرزندان خود اطمینان خاطر حاصل نمایند.

چگونه می توان از وجود اختلالت شنوایی به دلیل وراثت در کودکان اطمینان حاصل نمود؟

پزشکان با انجام آزمایشات خونی ساده قادر خواهند بود عوامل وراثتی و ژنتیکی، مشکلات مرتبط با هورمون ها، مشکلات متالبولیکی و دیگر عواملی که بر سلامت نوزادان تاثیر خواهد گذاشت را شناسایی کرده و نسبت به درمان آن اقدام خواهند کرد، در خصوص مشکلات شنوایی در نوزادان غربالگری شنوایی و شنوایی سنجی بزرگترین کمک را برای تشخیص مشکلات شنوایی به افراد خواهد کرد.

مراحل تکمیل پروسه ی شنوایی در نوزادان چگونه است؟

مراحل تکمیل پروسه ی شنوایی در نوزادان چگونه است

  • نوزادان تازه متولد شده با شنیدن صداهای بلند و ناگوار از خود عکس العملی نشان می دهند که در اکثر مواقع این عکس العمل به صورت تکان خوردن و یا پریدن می باشد.
  • کودکان سه ماهه تقریبا توانایی شناسایی صدای پدر و مادر خود را دارند.
  • نوزادان شش ماهه معمولا با شنیدن صداها سر خود را به سمت صدا باز می گردانند و یا چشم های خود را به آن سمت حرکت می دهند.
  • نوزادان 12 ماهه قادر خواهند بود صداها را به صورت کامل متوجه شوند و حتی صدا ها را تقلید کنند و برخی از نوزادان قادر خواهند بود حتی برخی از کلمات که دارای آواهایی آسانی هستند را به زبان آورند مانند : ماما.

زمان جواب غربالگری شنوایی در نوزادان چه زمانی است؟

این آزمایش نیاز به زمان زیادی برای جواب دهی ندارد و به محض انجام غربالگری می توانید از جواب آن و قدرت شنوایی نوزاد خود مطلع شوید. از آنجایی که قدرت شنوایی می تواند اصلی ترین عامل برای یادگیری در نوزادان شمرده شود در نتیجه انجام غربالگری شنوایی برای نوزادان امری حائز اهمیت است.

علایم اختلالات شنوایی در نوزادان زیر سه ماه کدام است؟

علایم اختلالات شنوایی در نوزادان زیر سه ماه کدام است

  • عکس العمل نشان ندادن به صداهای ناگوار و ناگهانی ( عکس العمل های مانند پرش و یا تکان خوردن و یا …)
  • عکس العمل نشان ندادن به صدا هایی مانند موسیقی و … .
  • احساس آرامش پیدا نکردن با شنیدن صداهای آرام و لطیف.
  • از خواب بیدار نشدن به هنگامی که نوزاد خواب است و صدای بلند در فضای ساکت اتاق به صورت ناگهانی پخش می شود .
  • تا 2 ماهگی نوزاد قادر نباشد صداهای صدا دار مانند ” اوو” در بیاورد.
  •  تا 2 ماهگی نوزاد به هنگام صداهای آشنا سکوت اختیار ننماید (به طور کلی نوزادان با شنیدن صداهای آشنا سکوت کرده و توجه آنها به صدا جلب می شود).

تست ABR در نوزادان تازه متولد شده

تست ABR که مخففی از کلمه ی Auditory brainstem response می باشد مهم ترین تست شنوایی برای نوزادان تازه متولد شده است، این تست تا قبل از 6 ماهگی باید در نوزادان انجام شود و  در این تست نوزادان نسبت به تمامی صداها سنجیده می شوند و تمام عکس العمل هایی که نوزاد به هنگام شنیدن صداهای مختلف از خود نشان می دهند مورد بررسی قرار می گیرد. آمار نشان داده است که هر ساله در ایالات متحده امریکا از هر 1000 نوزاد متولد شده 3 نوزاد با اختلالات کم شنوایی (به میزان های مختلف) به دنیا می آیند که این میزان چیزی کمتر از یک درصد کل می باشد، کودکانی که با اختلالات شنوایی به دنیا می آیند را به عنوان کودکانی با کاهش شنوایی مادرزادی می شناسیم.

ناشنوایی و کم شنوایی در میان نوزادان تازه متولد شده در ایران

ناشنوایی و کم شنوایی در میان نوزادان تازه متولد شده در ایران

آمار نشان داده است که به صورت میانگین 2 هزار و 500 کودک با کم شنوایی (از نوع های مختلف و با میزان مختلف) به دنیا می آیند باید گفت که متاسفانه در برخی از موارد اختلال شنوایی در کودکان در حدی است که این نوزادان ناچار اند عمل حلزون گوش را انجام دهند تا شنوایی به آنها بازگردد.

آیا کم شنوایی در نوزادان با دارو برطرف خواهد شد؟

آیا کم شنوایی در نوزادان با دارو برطرف خواهد شد

در کودکانی که با کم شنوایی حسی عصبی به دنیا می آیند درمان با دارو مفید واقع نخواهد شد و در این نوزادان استفاده از سمعک های شنوایی و همچنین کاشت حلزون می تواند شنوایی را به این نوزادان بازگرداند.

عوامل از دست دادن شنوایی به صورت حسی عصبی در نوزادان کدام اند؟

در کودکانی که تازه متولد شده اند دو عامل اصلی می تواند دلیل از دست دادن شنوایی آنها به صورت حسی عصبی باشد :

  1. وجود عفونت ها قبل از به دنیا آمدن نوزاد.
  2. کمبود اکسیژن به هنگام تولد.

مدت ماندگاری آب های موجود در گوش نوزادان چقدر است ؟

نوزادان تازه متولد شده با آب هایی در گوش میانی به دنیا می آیند که وجود این آب ها  می تواند باعث شود که در نوزادان عمل شنوایی با نقص هایی انجام گیرد و به نسبت بزرگسالان شنوایی متفاوتی را داشته باشند، خوشبختانه این آب ها بعد از سه ماهگی به صورت کامل برطرف خواهند شد و نوزادان دیگر به صورت کامل می تواند صداهای اطراف را به راحتی بشنوند.

آیا برای از بین بردن آب موجود در گوش میانی نوزادان راه درمانی لازم است؟

وجود این آب ها در گوش میانی سبب می شود که نوزادان نتوانند شنوایی کاملی را تجربه نمایند اما باید دانست که این امر کاملا طبیعی می باشد و نیازی به درمان در خصوص از بین بردن این آب ها نیست، قبل تر توضیح داده شد که این آب ها بعد از سه ماه به صورت کامل برطرف خواهد شد .

آیا وجود عفونت ها در زمان بارداری می تواند سبب کم شنوایی در نوزادان شوند؟

یکی از مهم ترین عواملی که می تواند به کم شنوایی و حتی ناشنوایی در نوزادان ختم شود ابتلای مادر در زمان بارداری به برخی از عفونت ها می باشد در نتیجه لازم است مادران باردار به سلامت خود اهمیت دهند چرا که سلامت آنها به صورت مستقیم بر سلامت جنین تاثیر خواهد گذاشت .

چه زمانی نیاز به انجام تست ABR است ؟

تست ABR معمولا زمانی به والدین نوزادان پیشنهاد داده می شود که نوزاد از تست غربالگری بلافاصله بعد از تولد و قبل از ترخیص موفق بیرون نیاید و پزشک لازم بیند که تست ABR صورت گیرد. ایت آزمایش در نوزادان با سن بالا تر زمانی تجویز می شود که این کودکان در تست های شنوایی موفق نبوده باشند و جواب آزمایشات آنها نشانی بر وجود اختلالات شنوایی در آنها داشته باشد .

 آیا موفقیت در تست غربالگری به معنی سلامت شنوایی به صورت مادام العمر است؟

متاسفانه باید گفت که خیر، حتی اگر نوزاد دارای سلامت کامل شنوایی باشد و در تست غربالگری سلامت شنوایی وی تایید شود عوامل زیادی می تواند در آینده بر شنوایی وی تاثیرات منفی گذاشته و سبب کاهش شنوایی شود. در نتیجه موفقیت در تست غربالگری شنوایی در نوزادان نمی تواند دلیلی برای سلامت شنوایی مادام العمر در فرد محسوب شود و نیاز است مراقبت های شنوایی در تمامی افراد صورت پذیرد .

آیا می توان به تست های شنوایی برای نوزادان تازه متولد شده اعتماد کرد؟

لازم به ذکر است در ایالات متحده ی امریکا در حدود 2 تا 10 درصد از نوزادانی که از تست غربالگری موفق بیرون نیامده اند دارای مشکلات و اختلالت شنوایی نبوده اند و این ناموفق بودن آنها در تست به خاطر وجود موانعی در گوش مانند آب های موجود در گوش داخلی بوده است، یکی از شایع ترین مواردی که در تست غربالگری سبب می شود نوزادان موفق نباشند حرکت بیش از اندازه و یا گریه ی آنها در هنگام انجام تست غربالگری می باشد .

اقداماتی که والدین نوزادان برای اطمینان از شنوایی فرزندان خود باید انجام دهند کدام اند؟

  •  با متخصصان شنوایی نوزادان خود در خصوص نحوه ی پاسخ گویی و عکس العمل نوزاد خود نسبت به شنیدن صداها صحبت نمایید .
  •  از رفتار های کودک خود در خانه در طول شبانه روز به طور کامل یاداشت برداری نمایید .
  •  تمام رفتار های نوزاد که برای شما دغدغه آفرین شده است و سوالاتی را برای شما به وجود آورده است را با متخصص شنوایی خود در میان گذارید .

مهم ترین مشکل در خصوص استفاده از سمعک های شنوایی برای نوزادان چیست؟

نوزادانی که از سمعک های شنوایی استفاده می نمایند به هنگام خوابیدن و ایجاد صدای فید بک آزرده می شوند و این صدا می تواند برای آنها ناخوشایند باشد، دلیل وجود این صداهای بک گراند نرمی گوش نوزادان می باشد و اینکه گوش آنها مدت زمان زیادی در موقعیتی قرار می گیرد که بر سطحی فشرده می شود ( سطح بالش به هنگام خواب و یا هنگامی که در آغوش مادر در حال شیر خوردن است ) .

آیا نوزادان کم شنوا در حین خواب هم باید از سمعک های شنوایی استفاده نمایند؟

استفاده از سمعک های شنوایی معمولا به هنگام خواب توصیه نمی شود هر چند که استفاده از آنها به هنگام خواب ضرری برای نوزادان ندارد اما استفاده از آنها می تواند حس ناراحتی و ناخوشایندی در آنها بی آفریند در نتیجه بهتر است که به هنگام خواب این دستگاه های کمک شنوایی را از کانال گوش کودکان خارج نمود و در طول روز بیشترین زمان ممکن نسبت به استفاده از این دستگاه های کمک شنوایی را برای آنها در نظر گرفت چراکه قدرت شنوایی نوزاد می تواند عامل اصلی در یادگیری در کودکان باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *