آیا دیابت می تواند موجب کم شنوایی شود؟

آیا کم شنوایی ناشی از دیابت وجود دارد؟ از آن جایی که افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده، در دوره‌های طولانی قند خون بالا و پایین را تجربه می‌کنند، در معرض از دست دادن شنوایی قرار می‌گیرند. سطوح بالای قند خون احتمال آسیب به عروق خونی کوچک و اعصاب گوش داخلی را افزایش داده و قند خون پایین نیز می‌تواند به نحوه انتقال سیگنال‌های عصبی از گوش داخلی به مغز آسیب برساند و در هر دو حالت این آسیب عصبی منجر به کاهش شنوایی می‌شود. ابتلا به دیابت می تواند شما را در معرض خطر کم‌شنوایی قرار دهد. مراقبت از دیابت می‌تواند به محافظت شنوایی شما به‌خصوص در سنین بالا کمک کند. در این مقاله کم شنوایی ناشی از دیابت و هرآنچه باید درباره آن بدانید را بررسی خواهیم کرد؛ با ما همراه باشید. 

برای مطالعه بیشتر راجع به کم شنوای و انواع آن کلیک کنید: انواع کم شنوایی

میزان شیوع کم شنوایی در افراد دیابتی

میزان شیوع کم شنوایی در افراد دیابتی دو برابر بیشتر از افرادی است که دیابت ندارند. حتی کسانی‌که قندخون بالاتر از حد طبیعی دارند اما هنوز به دیابت مبتلا نشده‌اند نسبت به افرادی که قندخون طبیعی دارند، 30 درصد بیشتر دچار کم‌شنوایی می‌شوند. با این حال شایع‌ترین افت شنوایی ناشی از دیابت در افراد مبتلا به دیابت نوع 2، یعنی کم‌شنوایی مرتبط با سن مشاهده می‌شود.

علت کم شنوایی ناشی از دیابت

مطابق با اعلام انجمن دیابت آمریکا، هنوز رابطه‌ای میان دیابت و کم‌شنوایی کشف نشده است. اما تئوری‌ها نشان می‌دهند که آسیب به رگ‌های خونی کوچک در گوش داخلی در اثر دیابت، منجر به کاهش و از دست دادن شنوایی می‌شوند.

علائم نشان دهنده اثرگذاری دیابت بر روی کم شنوایی

اگر دیابت دارید وجود هر یک از علائم افت شنوایی در شما می‌تواند اثرگذاری دیابت بر روی ‌کم‌شنوایی را نشان دهد. درخواست تکرار مکالمه از دیگران یا مشکل در دنبال کردن مکالمات، احساس مشکل در شنوایی در محیط‌های شلوغ و پرسروصدا مانند فروشگاه‌ها، مشکل شنوایی صداهای آرام، زیاد کردن بیش ‌از حد صدای تلویزیون یا رادیو و افزایش حساسیت به صداهای بلند برخی از علائم عمومی کم‌شنوایی هستند که می‌توانند نشان‌دهنده کم شنوایی ناشی از دیابت شما باشند.

عوامل موثر در افزایش خطر افت شنوایی برای افراد دیابتی

فشارخون بالا یک بیماری شایع در میان افراد مبتلا به دیابت است که می‌تواند منجر به کم‌ شنوایی ناشی از دیابت در آن‌ها شود. زمانی‌که فشارخون بالا می‌رود، خون سریع‌تر از رگ‌ها عبور کرده و می‌تواند به عروق گوش آسیب برساند. در نواحی آسیب‌دیده احتمال تشکیل پلاک‌های چربی وجود دارند. ترکیب آسیب و تجمع پلاک‌های چربی در رگ‌های خونی گوش، منجر به کاهش شنوایی می‌شوند. البته کم‌شنوایی ناشی از فشار خون در افراد دیابتی را می‌توان با کاهش فشار خون و کنترل آن درمان کرد.

برای اگاهی از سایر علل کم شنوایی مقاله علت کم شنوایی را مطالعه کنید.

سطح کلسترول بالا نیز در کم‌ شنوایی ناشی از دیابت تأثیرگذار است. رژیم‌های غذایی سرشار از کلسترول 33 درصد بیشتر از رژیم‌های غذایی سالم و دارای چربی‌های خوب، افراد دیابتی را در معرض کم‌شنوایی قرار می‌دهند. لذا حفظ میزان کلسترول سالم می‌تواند در حفظ شنوایی افراد مبتلا به دیابت مؤثر باشد.

کشیدن سیگار نیز یکی از عوامل افزایش خطر افت شنوایی ناشی از دیابت است. نیکوتین و کربن مونوکسید موجود در دود سیگار، رگ‌های خونی گوش داخلی را منقبض کرده و به آن‌ها آسیب می‌رسانند و به این ترتیب منجر به کاهش شنوایی می‌شوند.

پیشگیری از کم شنوایی ناشی از دیابت

افراد دیابتی که در شنوایی خود احساس مشکل دارند، باید سریع‌تر برای چکاپ شنوایی خود اقدام کنند. برای چکاپ شنوایی باید به کلینیک‌های تخصصی شنوایی‌سنجی مراجعه کنید. هم‌چنین با شناخت علائم کم‌شنوایی می‌توانید تا حدودی به پیشگیری از این عارضه بپردازید. کم‌شنوایی امری تدریجی است که در طول زمان اتفاق می‌افتد و درجات مختلفی از خفیف تا عمیق دارد. انجام برخی اقدامات در پیشگیری از کم شنوایی ناشی از دیابت به شما کمک خواهد کرد.

از گوش‌های خود در برابر صداهای بلند، صدای ابزارآلات برقی یا صداهای مزاحم مراقبت کنید. تا حد امکان صدای تلویزیون یا رادیو را کاهش داده یا از قرار گرفتن در معرض این صداها خودداری کنید. برای پرهیز از شنیدن آلودگی‌های صوتی می‌توانید از محافظ‌های شنوایی مانند گوش‌گیرها استفاده کنید.

کنترل مرتب دیابت یکی دیگر از اقداماتی است که می‌تواند در پیشگیری از کم شنوایی ناشی از دیابت به شما کمک کند. برای حفظ قندخون در محدوده نرمال تلاش کنید. رژیم غذایی متناسب و برنامه منظم در مراقبت از دیابت تأثیر زیادی دارند. هم‌چنین شنوایی‌سنجی به صورت دوره‌ای، شما را از وضعیت شنوایی خود آگاه می‌کند. اگر دیابت دارید، حتماً شنوایی خود را حداقل به صورت سالانه معاینه کنید.

ترک سیگار، حفظ فشار خون و سطح کلسترول نیز به عنوان عوامل خطرناک ابتلا به دیابت می‌توانند شما را در پیشگیری از آسیب‌های شنوایی ناشی از دیابت یاری دهند.

تشخیص کم شنوایی ناشی از دیابت

تشخیص کم شنوایی ناشی از دیابت بر عهده ادیولوژیست یا شنوایی شناس است. معاینات شنوایی سنجی در مراکز تخصصی می‌توانند آسیب‌های شنوایی شما در اثر ابتلا به دیابت را تشخیص داده و به شما بگویند.

درمان کم شنوایی ناشی از دیابت

درحال حاضر راهی برای درمان کم شنوایی ناشی از دیابت مشخص نشده است اما اگر دچار افت شنوایی ناشی از دیابت هستید، باید قندخون خود را کنترل کرده و شنوایی خود را مرتباً چک کنید. هم‌چنین از عواملی که منجر به کم‌شنوایی می‌شوند، مانند صداهای بلند خودداری کنید. برای مدیریت افت شنوایی ناشی از دیابت بهتر معمولاً متخصص برای شما سمعک متناسب با نوع کم‌شنواییتان تجویز می‌کند و یا ممکن است وسایل کمک شنوایی دیگری نیز برای شما درنظر بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *