میزان کم شنوایی مادرزادی در هر فردی می تواند متفاوت باشد، باید گفت که کم شنوایی با میزان کم در افراد می تواند با سمعک های شنوایی قابل درمان باشد اما در صورتی که میزان این کم شنوایی افزایش یابد نمی توان  از سمعک به عنوان درمان کم شنوایی مادرزادی بهره برد در نتیجه می توان از کاشت حلزون به عنوان درمان استفاده نمود و شنوایی را به این افرد بازگرداند.

کم شنوایی مادرزادی چیست؟

کم شنوایی مادرزادی به نوعی از کم شنوایی گفته می شود که از بدو تولد به همراه نوزاد می باشد، این کم شنوایی می تواند عامل وراثتی داشته باشد و از والدین به نوزاد رسیده باشد باید دانست که عوامل دیگر در مدت زمانی که جنین داخل شکم مادر در حال رشد  است می تواند بر سلامت شنوایی نوزاد تاثیر گذارد . مشکلاتی که به هنگام تولد نوزاد با آن دست و پنجه نرم می کند می تواند سبب بروز اختلالات شنوایی شود و لازم است هر چه سریع تر نسبت به درمان کم شنوایی مادرزادی اقدام نمود .

دو عامل اصلی کم شنوایی مادر زادی کدام اند؟

اختلالات شنوایی عمیق در کودکان می تواند به دو عامل اصلی زیر بستگی داشته باشد که باید هر جه سریعتر نسبه به درمان کم شنوایی مادرزادی اقدامات لازم صورت گیرد:

  • عوامل وراثتی و ناهنجاری در گوش داخلی از دوران جنینی.
  • عوامل محیطی که می تواند عفونت های ویروسی را سبب شود مانند سرخچه و دیگر ویروس ها و باکتری ها و انگل ها.

علل اصلی کم شنوایی مادرزادی کدام اند؟

علل اصلی کم شنوایی مادرزادی کدام اند

  • وجود عفونت ها یی مانند ویروس سرخچه و یا تبخال سیمپلکس.
  • تولد زودرس نوزاد .
  • وزن کم نوزاد به هنگام تولد .
  • صدمات و آسیب هایی که نوزاد در هنگام تولد دیده است.
  • استفاده از مشروبات الکلی توسط مادر به هنگام بارداری.
  • استعمال دخانیات به هنگام بارداری.
  • یرقان و مشکلات Rh.
  • دیابت در مادر.
  • فشار خون بالای مادر در هنگام بارداری.
  • سفلیس.
  • و … .

چه میزان از کودکان تازه متولد شده دارای کم شنوایی مادرزادی هستند؟

آمار نشان داده است که از هر 1000 نوزاد تازه متولد شده 1 نوزاد با کم شنوایی مادرزادی متولد می شود و عامل اصلی این کم شنوایی ژنتیک می باشد، باید گفت که نوزادها  با عوامل وراثتی مختلفی متولد می شوند اما در خصوص کم شنوایی، وراثت می تواند 50 درصد از این عوامل را تشکیل دهد .

عامل تغییر جهش ژن در کم شنوایی مادر زادی

یکی از عوامل موثر بر کم شنوایی مادرزادی تغییر جهش ژن ها می باشد. جهش هایی در ژن ها که سبب کم شنوایی می شوند عموما به دلیل عوامل وراثتی به وجود می آید اما باید گفت که در حدود 70 درصد این تغییر جهش ها غیر سندرمی می باشند و این بدان معناست که هیچ علایمی برای این تغییر ژن ها وجود ندارد.

آیا کم شنوایی در کودکان قابل درمان است؟

آیا کم شنوایی در کودکان قابل درمان است

در خصوص درمان کم شنوایی مادرزادی باید گفت که متاسفانه کم شنوایی در کودکان با جراحی و یا دارو قابل درمان نخواهد بود اما استفاده از دستگاه های کمک شنوایی می تواند شنوایی را به این افراد بازگرداند. می دانیم که در کودکان درصد بالایی از آموزش توسط شنوایی صورت می گیرد در نتیجه در کودکانی که از مشکلات شنوایی رنج می برند مسئله ی آموزش دشوار خواهد شد، لذا لازم است که نسبت به درمان کم شنوایی در کودکان هر چه سریع تر اقدام نمود.

آیا امکان این که کودکی ناشنوا به دنیا آید وجود دارد؟

متاسفانه باید گفت که بله این امکان وجود دارد که نوزادی به صورت مادرزادی ناشنوا به دنیا آید و این می تواند برای خانواده ی این نوزادان امری غم انگیز باشد. طبق آمار موسسه ملی ناشنوایی و سایر موسسات مرتبط با اختلالات ارتباطی، از هر 1000 کودک در ایالات متحده حدود 2 تا 3 از این کودکان با اختلالات شنوایی در یک و یا حتی دو گوش به دنیا می آیند و این امر توانسته در میان والدین و پزشکان دغدغه آفرین باشد .

علایم ناشنوایی کامل در کودکان کدام اند؟

کوکان تازه متولد شده نسبت به صداها حساس هستند و در صورتی که صدایی ناگوار به صورت ناگهانی بشنوند عکس العملی از خود نشان خواهند داد برای مثال پرشی در آنها را در صورت شنیدن صدا شاهد خواهیم بود. در کودکانی که  ناشنوا به دنیا آمده اند این عامل می تواند نشانه ای باشد تا خانواده ی آنها به شنوایی نوزاد خود مشکوک شوند. نوزادان به طور معمول تا سه ماهگی قادر به شناسایی صدای والدین خود هستند و تا 6 ماهگی به صورت کامل نسبت به صداهای اطراف عکس العمل از خود نشان می دهند، اگر غیر از  این اتفاق افتد نیاز است که هر چه سریعتر با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کرد و در صورت وجود اختلالات شنوایی نسبت به درمان کم شنوایی مادرزادی اقدامات لازم انجام گیرد.

چگونه می توان از وجود عارضه ی کم شنوایی در کودکان اطمینان حاصل کرد؟

چگونه می توان از وجود عارضه ی کم شنوایی در کودکان اطمینان حاصل کرد

پزشکان با بررسی سوابق خانوادگی می توانند نسبت به کم شنوایی در کودکان به نتایجی رسند چرا که عوامل وراثتی می تواند در این امر تاثیر گذار باشد، برای تشخیص دقیق مشکلات شنوایی نیاز است آزمایشات شنوایی متعددی صورت گیرد و همچنین معاینات بالینی در این راه می تواند پزشکان را نسبت به تشخیص دقیق تر نسبت به نوع و میزان کم شنوایی کمک نماید .

آیا امکان تشخیص زودرس از کم شنوایی مادرزادی وجود دارد؟

یکی از شایع ترین بیماری های مزمن در میان کودکان تازه متولد شده کم شنوایی مادر زادیمی باشد، از آنجایی که این بیماری از بدو تولد به همراه نوزاد است نمی توان آن را بی اهمیت شمرد در نتیجه امروزه در کشور های توسعه یافته برنامه های غربالگری شنوایی انجام می شود که امکان تشخیص زودرس در این زمینه به پزشکان داده می شود.

تشخیص زودرس کم شنوایی چه اهمیتی می تواند داشته باشد؟

دنیای طب امروزه در تلاش است در خصوص سلامت شنوایی بتواند تشخیصی زود رس داشته باشد . می توان گفت که شنوایی سنجی در کودکان به این دلیل است که درمان مشکلات شنوایی می تواند مانع از تاخیر در گفتار در کودکان و مانع از عدم فراگیری مهارت ها در کودکان شود، درمان این مشکلات شنوایی می تواند به کودکان کمک نماید تا کیفیت زندگی بهتری در آینده را تجربه نمایند .

آیا عفونت های دوران بارداری می تواند دلیلی برای کم شنوایی مادرزادی محسوب شود؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که عفونت های دوران بارداری می تواند به طور مستقیم بر سلامت شنوایی جنین تاثیر گذارد و باعث شود که نوزاد با کم شنوایی مادرزادی به دنیا آید از مهم ترین این عفونت ها می توان به سیتومگالوویروس اشاره کرد، یک عامل خطر اصلی برای کم شنوایی شناخته شده است.

راه های مقابله با کم شنوایی مادر زادی کدام است؟

راه های مقابله با کم شنوایی مادر زادی کدام است

برای درمان کم شنوایی مادرزادی می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • عمل جراحی در برخی از این کم شنوایی ها می تواند مفید واقع شود.
  • استفاده از دستگاه های کمک شنوایی مانند سمعک.
  • استفاده از دارو هایی مانند آنتی بیوتیک ها که سبب می شود عفونت هایی که سبب کم شنوایی می شوند رفع شوند.

آیا استفاده از سمعک های شنوایی برای کودکانی با کم شنوایی مادرزادی مفید است؟

آیا استفاده از سمعک های شنوایی برای کودکانی با کم شنوایی مادرزادی مفید است

در کودکانی که با کم شنوایی شدید مادرزادی به دنیا آمده اند استفاده از سمعک های شنوایی نمی تواند راه حلی برای درمان کم شنوایی از نوع مادرزادی باشد، چرا که میزان اختلالت شنوایی درحدی است که سمعک های شنوایی قادر نخواهند بود این مشکل را رفع نمایند. در نتیجه باید به فکر جایگزینی برای این دستگاه های کمک شنوایی بود، کاشت حلزون می تواند مفید ترین درمان برای این اختلالات شنوایی باشد.

آیا کاشت حلزون در نوزادان بلافاصله بعد از بدو تولد امکان پذیر است؟

آیا کاشت حلزون در نوزادان بلافاصله بعد از بدو تولد امکان پذیر است

برای نوزادانی که از ناشنوایی مادرزادی رنج می برند کاشت حلزون می تواند مناسب ترین راه  درمان اختلالات کم شنوایی به صورت مادرزادی باشد. اما باید دانست که این عمل جراحی در بدو تولد امکان پذیر نخواهد بود و نوزاد بعد از 12 ماهگی آماده ی این کاشت خواهد بود.

آیا بعد از کاشت حلزون در نوزادان نیاز به بستری دیده می شود؟

برای کودکانی که برای بازگشت شنوایی نیاز است از عمل کاشت حلزون بهره گیرند نیاز است که بعد از جراحی تا چند روز در بیمارستان بستری باشند و تحت نظر پزشک متخصص قرار گیرند.

چه اقداماتی برای درمان کم شنوایی مادر زادی در حال انجام است؟

ژن درمانی یکی از اقداماتی است که پزشکان و محققان در حال تلاش اند با آن بتوانند راه درمانی برای کم شنوایی مادرزادی بیابند، آنها از این روش برای تغییر ژن ها در موش ها استفاده می کنند براساس یک مطالعه بالینی، یک رویکرد ژن درمانی می تواند ناشنوایی مادرزادی ناشی از نقص ژنتیکی در موش ها را معکوس کند که این امر توانسته تحقیقات پزشکان و محققان و دانشمندان را وارد مرحله ای جدید نماید. از آنجایی که کاهش شنوایی یکی از رایج ترین نقص های حسی انسان است و نتیجه ی آن آسیب دیدن سلول های مویی در گوش داخلی می باشد، محققان در تلاش اند که هر چه سریع تر راه هایی تازه تر و مفید تر برای درمان این عارضه  پیدا نمایند و به پاسخ های قطعی در خصوص ناشنوایی در نوزادان  و کم شنوایی در نوزادان دست یابند.

اهمیت غربالگری شنوایی

اهمیت غربالگری شنوایی

در گذشته راه تشخیص کم شنوایی در کودکان وجو نداشت و لازم بود تا نوزاد مدت زمان خاصی را طی کرده و اگر نتوانست بعد از دو سالگی شروع به صحبت نماید به شنوایی کودک مشکوک می شدند، اما امروزه با غربالگری شنوایی نوزادان به هنگام بدو تولد می توان اختلالات شنوایی در نوزادان را تشخیص داد و نسبت به درمان آن اقدامات لازم را به عمل آورد. در نتیجه  به تمام والدین هشدار داده می شود که غربالگری شنوایی به هنگام بدو تولد را بی اهمیت نشمارند و در همان بدو تولد از سلامت شنوایی فرزند خود اطمینان حاصل نمایند.

سندرم هایی که سبب کم شنوایی می شوند کدام اند؟

سندرم هایی که سبب کم شنوایی می شوند کدام اند

وجود برخی از سندرم ها می تواند سبب اختلال شنوایی در کودکان شود در ادامه به برخی از این سندرم ها اشاره خواهیم کرد:

  • سندرم داون (ناهنجاری در یک ژن).
  •  سندرم آشر (اتوزومال مغلوب).
  •  سندرم ترایچر کالینز (غالب اتوزومی).
  •  سندرم کروزون (غالب اتوزومی).
  • سندرم آلپورت.

کاهش شنوایی موقت در نوزادان

سرما خوردگی و وجود برخی از ویروس ها در نوزادان می تواند سبب کم شنوایی به صورت موقت شود، تجمع مایع در گوش میانی می تواند مهم ترین عامل این کم شنوایی باشد اما خوشبختانه باید دانست که این کم شنوایی به صورت موقت اتفاق می افتد و نمی تواند آثار بلند مدتی داشته باشد و بعد از گذراندن مدت زمانی خاص شنوایی به نوزاد باز خواهد گشت این کم شنوایی در بزرگسالان نیز به دلیل وجود عفونت ها و سرماخوردگی اتفاق می افتد .

کمبود اکسیژن به هنگام تولد

کمبود اکسیژن به هنگام تولد می تواند سبب کم شنوایی حسی عصبی شود که غالبا این مشکل را با عنوان کشتن عصب ها می شناسیم باید دانست که مشکلاتی که در هنگام بدو تولد صورت می گیرد می تواند سبب اختلالات شنوایی در نوزادان شود .

اثرات منفی کم شنوایی مادر زادی

می دانیم که نوزادان با شنیدن صدا ها می توانند آموزش بینند و تکلم را فرا گیرند و شروع تکلم در  نوزادان بدون شنیدن صداها امکان پذیر نخواهد بود، در نتیجه کودکانی که از کم شنوایی مادرزادی رنج می برند قادر نخواهند بود مانند کودکان دیگر تکلم را به راحتی فراگیرند و اگر برای درمان کم شنوایی مادرزادی اقدامی صورت نگیرند این افراد در برقراری ارتباط با افراد دیگر به مشکل برخواهند خورد و به طور حتم در آینده زندگی احتماعی موفقی نخواهند داشت. در نتیجه لازم است که نوع کم شنوایی در این کودکان به سرعت شناسایی شده و نسبت به درمان آن اقدامات لازم صورت گیرد .

(01) دیدگاه

  1. M
    2020/08/15

    سلام من نامزدم مشکل کم شنوایی داره این مشکل از زمان بچگی باهاش همراه بوده سمعک بزند می شنود اگر نزد صداها رو خیلی آروم می شنود و نمی تواند تشخیص بدهد منبع صدا از کدام طرف است.از این بیماری رنج میبرد میخواستم بپرسم آیا درمانی به جز کاشت حلزون وجود دارد؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *