علت و دلایل وزوز گوش شامل چه مواردی می شوند؟

درحال حاضر علت وزوز گوش یا تینیتوس به‌طور‌ کامل مشخص نیست. این اختلال ممکن است به‌طور ناگهانی رخ دهد یا به‌تدریج ایجاد شود. اما وزوز گوش معمولاً با بیماری‌هایی مانند کم‌شنوایی ناشی از کهولت سن، گوش آسیب‌ دیده و یا مشکلات گردش خون در ارتباط هستند. تینیتوس جزو علائم بیش از 75 درصد از بیماری‌هایی است که گوش را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

زنگ زدن مداوم گوش ممکن است فرد را دچار کم‌خوابی و افزایش استرس کند که این موارد ممکن است به مشکلات دیگری مانند خستگی، اضطراب، اختلال در حافظه و تمرکز منجر شوند. در بسیاری از افراد، با درمان بیماری‌های مرتبط یا درمان‌های دیگری که صدای آزاردهنده را کاهش می‌دهند یا می‌پوشانند، صدای وزوز کم‌تر احساس می‌شود. در‌ نتیجه توجه فرد به آن کم‌تر می‌شود و بسیاری از مشکلات ذکر شده، رفع خواهند شد. به‌‌ همین‌ خاطر آگاهی از علت تینیتوس نقش مهمی در رفع و درمان آن دارد.

علت وزوز گوش

علت وزوز گوش

علت وزوز گوش گاهی ناشی از برخی مشکلات رایج گوش است که ممکن است به سادگی قابل درمان باشد و یا ناشی از بالارفتن سن یا ژنتیک باشد. موارد زیر دلایل شایع وزوز گوش هستند.

علت وزوز گوش

کاهش شنوایی

کم‌شنوایی که ناشی از بالارفتن سن یا در معرض صدای بلند قرار گرفتن است، ارتباط قوی با وزوز گوش دارد. پیرگوشی یا کم‌شنوایی ناشی از کهولت سن 1 نفر از هر 3 نفر بالای 65 سال را تحت تأثیر قرار می‌دهد. کودکانی که دچار کم‌شنوایی شدید هستند نیز ممکن است دچار تینیتوس شوند. با این‌ وجود، بسیاری از افرادی که دچار کاهش شنوایی هستند، وزوز گوش را تجربه نمی‌کنند.

قرار گرفتن در معرض سر و صدای بلند

قرار گرفتن در معرض سر و صدای بلند نیز ممکن است علت وزوز گوش باشد. زمانی‌که فردی بیش از اندازه یا به‌صورت مکرر در معرض سر و صدا قرار گیرد، ممکن است دچار وزوز گوش شود. 90 درصد از افرادی که به وزوز گوش مبتلا هستند، سطحی از کم‌شنوایی ناشی از نویز یا سرو صدا دارند. بسیاری از افراد، وزوز گوش را پس از قرار گرفتن در معرض صدای بلند در محیط کار، ورزشگاه‌ها و یا کنسرت تجربه می‌کنند. تینیتوس همچنین شایع‌ترین معلولیت حین خدمت نظامی در بین جانبازان است که به‌علت صدای بلند ناشی از تیراندازی، انفجار بمب یا منابع مشابه دیگر تجربه می‌شود.

انسداد گوش با جرم یا شیء خارجی

سرومن یا جرم گوش ممکن است باعث مسدود کردن گوش و کاهش شنوایی شود. انسداد مجرای گوش با جرم، ترشحات ناشی از عفونت گوش و هرگونه آلودگی و اشیاء خارجی می‌تواند از علت های وزوز گوش باشد.

اتواسکلروز یا تغییرات استخوان گوش

اتواسکلروز بیماری ارثی است که باعث رشد غیرعادی استخوان در گوش میانی و از دست دادن شنوایی می‌شود. این بیماری باعث سفت شدن استخوان‌های گوش میانی شده و ممکن است دلیل وزوز گوش باشد.

سایر علت وزوز گوش

ممکن است علت وزوز گوش فقط کم‌شنوایی نباشد. تینیتوس ممکن است با بیش از 200 نوع بیماری مرتبط باشد. بیماری‌هایی مانند دیابت، تیروئید، کم‌خونی یا آنمی، اختلالات خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس ممکن است منجر به تینیتوس شوند. در ادامه به توضیح مواردی از این نوع علل وزوز گوش می‌پردازیم.

پارگی پرده گوش

پارگی و سوراخ شدن پرده گوش ممکن است به دلایل مختلفی مانند صدای بسیار بلند و انفجار، تغییرات فشار در هنگام پرواز یا غواصی و عفونت اتفاق افتد و منجر به مشکلات شنوایی و تینیتوس شود. در مواقعی که پارگی پرده گوش در اثر یک سانحه ناگهانی مانند ضربه یا انفجار رخ دهد، باعث ایجاد صدای زنگ و وزوز شدید در گوش می‌شود.

شستشو و ساکشن

وزوزگوش ناشی از شستشوی گوش یا ساکشن بسیار نادر است. این عارضه معمولاً کوتاه‌مدت و پس از مدتی رفع می‌شود. در موارد بسیار کمی بیماران مبتلا به وزوز گوش، بدتر شدن تینیتوس را گزارش کرده‌اند. این مشکل ممکن است به‌علت ناخوشایند بودن پروسه شستشو یا ساکشن گوش باشد که موقتی است.

عفونت یکی دیگر از دلایل وزوز گوش

عفونت خارجی و میانی گوش می‌توانند علت وزوز گوش باشند. برخی افراد ممکن است متوجه وزوز گوش در زمان سرماخوردگی شوند که می‌تواند ناشی از عفونت سینوس‌ها یا گوش باشد. اگر این مورد علت صداکردن گوش باشد معمولاً با درمان عفونت خودبه‌خود خوب می‌شود و برای طولانی‌مدت ماندگار نیست. همچنین تینتوس یک مشکل رایج در بین افرادی است که دچار عفونت گوش میانی یا اوتیت مدیا شده‌اند. عفونت گوش معمولاً با التهاب و ترشح مایعات همراه است که می‌تواند منجر به آسیب رساندن به پرده گوش و ایجاد صدای زنگ آزاردهنده در گوش شود.

عفونت یکی از دلایل وزوز گوش

استرس

در بسیاری از موارد استرس به‌عنوان علت وزوز گوش درنظر گرفته می‌شود. در این موارد بیماران افزایش وزوز گوش پس از موقعیت‌های استرس‌زا را گزارش کرده‌اند.

بیماری منییر

بیماری منییر یکی از مواردی است که می‌تواند علت وزوز گوش باشد. این بیماری اختلال گوش داخلی است که می‌تواند منجر به مشکلات تعادلی نیز شود. بیماری منییر باعث کاهش شنوایی و ورتیگو (سرگیجه دورانی) می‌شود.

اختلال مفصل گیجگاهی فک یا TMJ

یکی از علائم شایع اختلال مفصل گیجگاهی فک وزوز گوش است. مفصل گیجگاهی فک در دو طرف سر جلوی دو گوش قرار دارد و فک پایین را به بالا وصل می‌کند. مشکلات مفصل فک می‌تواند علت وزوز گوش باشد.

آسیب های سر یا گردن

ضربه یا تروما به سر و گردن ممکن است باعث آسیب به ساختار گوش شود. آسیب به گوش داخلی و عصبی که سیگنال‌های صدا را به مغز منتقل می‌کند یا نواحی از مغز که صدا را پردازش می‌کنند، علت وزوز گوش پس از آسیب سر و گردن است. ضربه معمولاً باعث تینیتوس در یک گوش می‌شود.

تومور بافت عصبی گوش یا نوروم آکوستیک

نوروم آکوستیک یک تومور خوش‌خیم روی عصبی است که از گوش داخلی به مغز می‌رسد. نوروم آکوستیک و دیگر تومورهای سر، مغز و گردن می‌توانند علت وزوز گوش باشند.

اختلال شیپور استاش گوش

یکی از علائم اختلال شیپور استاش گوش وزوز گوش است. زمانی‌که لوله‌ای که گوش میانی را به قسمت فوقانی حلق (گلو) متصل می‌کند، همیشه منبسط باشد به‌طوری‌که ملتهب باشد و به‌درستی باز و بسته نشود، اختلال شیپور استاش گوش رخ می‌دهد. این عارضه می‌تواند باعث احساس پری گوش شود.

آلرژی

آلرژی نیز می تواند علت وزوز گوش باشد. زمانی‌که شیپور استاش گوش ناشی در اثر آلرژی ملتهب شود، ممکن است باعث تینیتوس شود. همچنین آلرژی منجر به تولید وکس بیشتر در گوش و گرفتگی آن ‌می‌شود که می‌تواند موجب وزوز شود.

میوکلونوس یا اسپاسم عضلانی در گوش میانی

میوکلونوس گوش میانی  MEM می‌تواند نتیجه انقباض یا اسپاسم عضلانی باشد. ایجاد وزوز گوش ناشی از این اختلال نادر است به‌طوری که از هر ده هزار نفر 6 نفر به این عارضه دچار می‌شوند. 

اختلالات عروقی مربوط به وزوز گوش

اختلالات عروقی به‌خصوص اگر نزدیک به گوش یا داخل آن باشند، می‌توانند باعث حرکت خون با شدت و فشار بیشتری در شریان‌ها و رگ‌ها شود. این تغییرات در جریان خون ممکن است باعث وزوز گوش شود.پس می توان گفت مشکلات زیر نیز ممکن است از جمله موارد علت وزوز گوش باشند:

اختلالات عروقی مربوط به وزوز گوش

  • آترواسکلروزیس: این عارضه می‌تواند در جریان خون حلزون گوش اختلال ایجاد کند. وزوز گوش می‌تواند اولین نشانه آرترواسکلروزیس باشد.
  • تومور سر و گردن: در این بیماری نئوپلاسم عروقی بر روی رگ‌های سر و یا گردن فشار می‌آورد که باعث بروز وزوز گوش می‌شود.
  • مشکلات فشار خون: فشار خون بالا و هرآن‌چه که موجب افزایش آن در کوتاه‌مدت شود مانند استرس، الکل و کافئین ممکن است باعث ایجاد وزوز ضربانی شوند.
  • جریان خون آشفته: وزوز گوش ضربانی یکی از علائم شایع جریان خون آشفته در شریان‎ها و وریدها است.
  • بدشکلی رگ‌ها: اتصال غیرطبیعی شریان‌ها و وریدها در بیماری‌هایی مانند ناهنجاری شریانی وریدی مغز (AVM) منجر به وزوز گوش می‌شوند.

داروهایی که باعث وزوز گوش می شوند

یکی از دلایل وزوز گوش می‌تواند درنتیجه استفاده از برخی داروهای خاص باشد. زمانی‌که فردی یک دارو با دوز بالا را استفاده این مورد بیشتر اتفاق می‌افتد. داروهایی که عوارض آن‌ها می‌تواند به صداکردن گوش منجر شود، شامل داروهای ضدالتهاب غیر‌استروئیدی مانند آسپرین، ناپروکسن و ابیوپروفن، آنتی‌بیوتیک‌های خاص، ادرارآورها یا دیورتیک‌های حلقه‌ای، داروهای ضدسرطان، ضدتشنج و ضدافسردگی هستند. به‌طورکلی طیف وسیعی از داروهای اتوتوکسیک می‌تواند باعث آسیب به گوش شود، به‌همین‌خاطر بهتر است با پزشک خود درمورد عوارض داروها و جایگزینشان صحبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *