گوش ها وظایف مهم شنوایی و تعادل را انجام می دهند. مشکلات گوش می تواند برای بیماران ناتوان کننده باشد و همچنین ممکن است با سایر بیماری ها مرتبط باشد. پرستاران ممکن است از بیماران مبتلا به مشکلات مزمن گوش در بسیاری از تخصص های پرستاری در بیمارستان و محیط های اجتماعی مراقبت کنند و آنها باید ساختار و عملکرد گوش را درک کنند.

آناتومی شنوایی و ساختار گوش و شنوایی  انسان مبحث و معقوله ی کاملا پیچیده ای است که در کل به دو بخش اصلی تقسیم می شود اولین بخش شنوایی پیرامونی و دومین بخش شنوایی مرکزی است که در ادامه به طور کامل به بررسی آن خواهیم پرداخت .

گوش: عضوی حساس و پیشرفته

وظیفه اصلی گوش حفظ تعادل و شنوایی ماست.

این اندام که به عنوان اندام دهلیزی نیز شناخته می شود، به عنوان یک گیرنده و فیلتر عمل می کند که در آن محرک های شنوایی به اطلاعاتی تبدیل می شوند که متعاقباً توسط مغز رمزگشایی می شوند. بنابراین، عملکرد اصلی گوش تشخیص، انتقال و تبدیل صداها به تکانه های الکتریکی است.

اجزای گوش کدام اند؟

اجزای گوش کدامند

در مبحث ساختار گوش و شنوایی باید گفت که شنوایی شامل دو بخش شنوایی پیرامونی و شنوایی مرکزی است، در ابتدا به سیستم شنوایی پیرامونی در انسان می پردازیم که شامل سه بخش می باشد. بخش خارجی گوش، بخش میانی گوش و بخش داخلی گوش که در ادامه به طور مجزا به بررسی تک تک آنها خواهیم پرداخت.

و اما سیستم شنوایی مرکزی شامل عصب شنوایی است که راه پیچیده ای به ریشه ی مغز و کمک به هدایت رو به جلوی شنوایی شما به پوسته ی مغز دارد.

اجزای گوش که در ساختار شنوایی پیرامونی به آن اشاره کردیم به شرح زیر است:

1.بخش خارجی گوش :

این بخش متشکل از لاله ی گوش یا همان جناح گوش می باشد که کانالی به پرده ی گوش است.

2.بخش میانی گوش:

این قسمت از گوش بسیار کوچک می باشد و متشکل از فضای اشباع شده از هواست که شامل سه استخوان بسیار کوچک با عنوان مالئوس می باشد که در حقیقت استخوانچه نامیده می شوند. مالئوس در حقیقت به پرده ی گوش و قشر خارجی گوش متصل است و شامل سه قسمت  ear drum-incus-stapes می باشد، این استخوان در حقیقت کوچکترین استخوان موجود در بدن انسان است .

3.گوش داخلی:

گوش داخلی شامل دو ارگان شنوایی و تعادل سازی ست، قسمت شنوایی در گوش داخلی ما حلزون گوش نامیده می شود (cochlea) که برگرفته از واژه ی یونانی Snail به معنی حلزون است و دلیل این نامگذاری تشابه شکل این قسمت از گوش با شکل فیزیکی حلزون است.

حلزون گوش شامل هزاران سلول و سنسور است که به آن در اصطلاح سلول های مویی گویند و به سیستم مرکزی گوش به وسیله ی عصب شنوایی وصل است. در آخر اضافه می کنیم که مبحث ساختار گوش و شنوایی بسیار گسترده است و نیاز به بررسی دقیق دارد .

مرحله ی اولیه در نحوه ی شنوایی انسان

در مبحث ساختار گوش و شنوایی باید گفت که فیزولوژی شنوایی دقیقا مانند آناتومی شنوایی بسیار پیچیده می باشد و درک این پیچیدگی با در نظر گرفتن نقش هر قسمت از گوش که قبل تر در همین مقاله به طور مفصل مورد بحث قرار گرفت آسان تر خواهد بود .

امواج شنوایی که در حقیقت همان ارتعاشات موجود در هوای اطراف ما هستند توسط جناح اصلی گوش ما در هر دو طرف سر ما جمع آوری می شوند و به صورت قیفی شکل وارد کانال گوش ما می شود، این امواج صدا سبب ارتعاش پرده ی گوش ما می شود.

پرده ی گوش بسیار حساس است و ارتعاشات صدایی در کانال گوش را به راحتی شناسایی می کند و همچنین صداهای ضعیف را با الگو ی ارتعاش فوق العاده پیچیده ای وارد گوش می کند.

بعد از ورود صدا به پرده گوش و ایجاد ارتعاش در کانال گوش چه اتفاقی می افتد؟

ارتعاشات گوش سبب حرکت امواج صوتی به صورت زنجیره ای در استخوان های کوچک می شود و سپس صدا وارد گوش میانی و در نهایت ورود به حلزون گوش در قسمت گوش داخلی می شود، دلیل این اتفاق حضور سه استخوان کوچک و غشای پوششی آنها ست که گوش میانی را از حلزون گوش در گوش داخلی جدا می سازد. به محض ارتعاش استخوان (staps) در گوش میانی مواد آبگونه در حلزون گوش حرکت کرده و به طور میکروسکوپی سبب حرکت خیلی کم سلول های مویی می شود. صداهای بلند قسمت تحتانی از سلول های مویی در حلزون گوش و صداهای کم قسمت فوقانی از حلزون گوش را درگیر می کند. در نهایت تحرکات عصبی راه پیچیده ای را برای رسیدن به مغز قبل از اینکه عمل شنوایی انجام شود می پیماید و در اینجاست که است جریانهای امواج عصبی به صوت و صدای معنی دار تبدیل می شوند.

علمکرد گوش برای شنیدن

برای فهم ساختار گوش و شنوایی باید دانست که ابتدا صدا به صورت قیفی شکل وارد کانال گوش می شود و سبب لرزش پرده ی گوش می شود و ارتعاش پرده ی گوش صورت می گیرد، ارتعاشات صدایی از استخوانچه های ورودی کانال گوش گذشته و وارد قسمت حلزونی گوش می شود و بعد مایع آبگونه موجود در قسمت حلزونی به حرکت در می آید و سبب تغییر حالت سلول های مویی می شوند، این سلول ها در ایجاد سیگنالهای عصبی که توسط عصب شنوایی برداشت می شود نقش اصلی را دارند. به طور کلی شنوایی صداهایی با امواج بالا با یک قسمت حلزون گوش و صداهای با امواج پایین با قسمت دیگر حلزون گوش انجام می شود. در نهایت در عصب های شنوایی سیگنال های به وجود می آید که به مغز منتقل می شود و در نهایت شنوایی انجام می شود.

علمکرد گوش در حفظ تعادل

جالب است که هنگامی که بحث ساختار گوش و شنوایی و کاربرد گوش به میان می آید همه ی ما عملکرد اصلی گوش را مرتبط با شنوایی میدانیم و برای ما گوش عضو و یا ارگانی از بدن است که به وسیله ی آن صدا ها شنیده می شوند اما باید گفت که گوش وظیفه ی مهم دیگری نیز دارد که عموم مردم از وجود آن ناآگاه اند.

گوشها کمک به برقراری تعادل در بدن شما می کند، بدون گوشها بدن ما قادر به تحمل نیروی گرانشی زمین نخواهد بود و حفظ تعادل برای ما ناممکن خواهد بود. برای اطلاع از نحوه ی عملکرد گوش و شناخت ساختار اصلی آن انجام تست تعادل بدن  الزامی ست.

اهمیت توجه به وضعیت شنوایی

اهمیت توجه به وضعیت شنوایی

عموم مردم تنها زمانی به فکر معاینه ی گوش و شنوایی خود می افتند که به یکی از مشکلات زیر بر بخورند:

  • هنگام احساس درد در اطراف گوش به خصوص دردهای تیز و مداوم که آنها را یک یا دو روز متوالی اذیت کند .
  • به محض مشاهده ی خروج چرک و ترشح و خون از گوش .
  • هنگامی که فرد احساس کنید چیزی در داخل گوشش گیر کرده است .
  • هنگامی که فرد احساس کند به طور کلی شنوایی گوش خود را از دست داده است .
  • وقتی فرد احساس کند که شنوایی اش نسبت یه قبل رو به افول است .

لازم به تذکر است گوش و شنوایی شما باید به طور مداوم توسط متخصصین شنوایی چک شود و نداشتن علایم ذکر شده در بالا نشانی از سلامت گوش و شنوایی شما نیست .

اختلالات شایع شنوایی

با توجه به این فرآیند پیچیده و چند مرحله‌ای که به انسان اجازه می‌دهد بشنوند، جای تعجب نیست که گاهی اوقات همه چیز در مسیر اشتباه پیش می‌رود. دکتر مهدی زاده می گوید هر چیزی که مانع انتقال صدا شود می تواند منجر به مشکلاتی شود.

در اینجا انواع کم شنوایی، و جایی که مشکل در فرآیند شروع می شود:

  • CDC توضیح می دهد که کم شنوایی هدایتی – این به عنوان کاهش شنوایی به دلیل عدم عبور صداها از گوش خارجی یا میانی تعریف می شود. به گفته انجمن گفتار-زبان-شنوایی آمریکا (ASHA) این ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد، از جمله آسیب پرده گوش، گیر کردن بیش از حد جرم گوش در مجرای گوش و عفونت گوش. گاهی اوقات درمان های پزشکی یا جراحی می توانند این نوع کم شنوایی را برطرف کنند.
  • کم شنوایی حسی-عصبی – شایع ترین نوع کم شنوایی است که از آسیب به سلول های مویی ریز موجود در گوش داخلی و/یا به عصب شنوایی رخ می دهد. کم شنوایی مرتبط با سن، حسی عصبی است، کم شنوایی ناشی از صدا. بیماری ها، ضربه به سر، تومورها و برخی داروها نیز می توانند باعث کاهش شنوایی حسی عصبی شوند. کم شنوایی حسی عصبی دائمی است و شدت آن متغیر است.
  • کم شنوایی مختلط – همانطور که از نام آن مشخص است، این نوع کم شنوایی ترکیبی از کم شنوایی انتقالی و حسی عصبی است. ممکن است در طول زمان یا به دلیل ضربه ناگهانی رخ دهد.
  • اختلالات شنوایی – انواع مختلفی از کم شنوایی در عصب شنوایی و مغز رخ می دهد. افراد مبتلا به این نوع کم شنوایی ممکن است در تست های استاندارد شنوایی مشکلی نشان ندهند، اما همچنان احساس می کنند که نمی شنوند. این شرایط شامل اختلال پردازش شنوایی، کم شنوایی پنهان و اختلالات طیف نوروپاتی شنوایی است. به گفته مؤسسه ملی ناشنوایی و سایر اختلالات ارتباطی (NIDCD)، اساساً صداها با موفقیت به گوش داخلی راه می یابند، اما به درستی به مغز منتقل نمی شوند. طبق NIDCD، این ممکن است به دلیل آسیب به سلول های مو یا نورون ها یا به طور بالقوه به عصب شنوایی باشد. ژن ها نیز ممکن است نقش داشته باشند.

چگونه سمعک می تواند کمک کند

سمعک می تواند برای افراد کم شنوایی متحول کننده باشد. اساساً، آنها به شما امکان می دهند بشنوید – اما سمعک با مزایای دیگری نیز همراه است، مانند سلامت کلی بهتر و بهبود کیفیت زندگی، کاهش تنهایی و حتی کاهش خطر سقوط.

اما از هر متخصص شنوایی بپرسید و آنها متوجه خواهند شد که سمعک مانند عینک نیست – یعنی نصب سمعک شنوایی شما را بهبود می بخشد، اما آن را به حالت اولیه خود باز نمی گرداند، همانطور که لیز خوردن روی عینک انجام می دهد.

دکتر مهدی زاده می گوید: «مردم فکر می کنند گوش ها شکست ناپذیر هستند. اما همانطور که مشاهده کردید، آسیب به سلول‌های مو می‌تواند باعث شود که گوش‌ها قادر به انتقال صداها نباشند. او می‌گوید: «مردم باید نسبت به کاهش شنوایی ناشی از صدا و صدا بیشتر آگاه باشند.

تا جایی که می توانید، از شنوایی خود محافظت کنید، از صداهای بلند اجتناب کنید و به موقع با مشکلات مربوط به سلامتی که می تواند بر شنوایی شما تأثیر بگذارد، مقابله کنید.

کم شنوایی به علت اختلال در عملکرد گوش

میدانیم که اختلال شنوایی با کهولت سن امری رایج است و آمار نشان داده که در امریکا از هر سه نفر، یک نفر  در رده ی سنی 65 تا 75 دچار به اختلالات شنوایی می شود و با افزایش این رده ی سنی تا 75 سال این آمار بالاتر رفته و به طوری که به از هر دو نفر بالای سن 75 یک نفر دچار کم شنوایی و مشکلات شنوایی می شود، در این دوره برای دانستن انکه علت اختلال شنوایی چیست؟ لازم است به پزشک مراجعه کنید.

کم شنوایی در افراد به سه نوع اختلال در عملکرد گوش ربط دارد :

  1. اختلالاتی که گوش خارجی و گوش میانی سبب پدید آمدن آن شده است .
  2. اختلالاتی که گوش داخلی باعث به وجود آمدن آن شده است .
  3. ترکیبی از اختلالات گوش میانی و خارجی با گوش داخلی.

چه بخش هایی از ساختمان گوش در افراد کم شنوا آسیب دیده است؟

دلیل اصلی کم شنوایی چیست؟ در افراد با مشکلات شنوایی مورد صدمه واقع شدن گوش داخلی یا به طور دقیق تر همان حلزون گوش یا عصب های شنوایی است. مشکل شنوایی در گوش زمانی اتفاق می افتد که سلول های مویی گوش نتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند.

رابطه ی بین سلامت گوش و تشخیص مزه ی مواد غذایی

جالب است بدانیم که گوش ما به هنگام مزه کردن مواد غذایی در دهان سیگنالهایی به مغز می فرستد که می تواند کمک شایانی به تشخیص آن مزه ی خاص کند. نمیتوان 100 درصد مدعی بود که گوش ما وظیفه مزه کردن غذاهای وارد شده به بدن ما را دارد، اما می توان به راحتی ادعا کرد که بخشی از عصبی با نام chorda tympani به طور جالبی از گوش میانی عبور کرده و به قسمتی از زبان ما متصل است و از آنجا به مغز ما سیگنالهایی میفرستد.

شنوایی در زمان خواب و ناهشیاری

شنوایی در زمان خواب و نا هشیاری

گوش شما هیج وقت از کار نمی افتد و دائما در حال کار کردن است، شما هیچ وقت قادر به انجام کاری نیستید که منجر به از کار افتادن گوشتان شود، حتی زمانی که در خواب هستید گوش شما در حال پردازش صداهای پیرامون شما است و تنها تفاوت عملکرد شنوایی شما نسبت به زمان بیداری این است که پروسه ی پردازش و دریافت صداها از طریق مغز شما متفاوت خواهد بود، پس گوش شما فارق از حالت فعلی شما صداها را دریافت میکند و در نهایت به مغز شما میرساند، پس گوش شما در زمان هوشیاری و ناهشیاری به طور دائم و پیوسته در حال کار و پردازش است .

نقش جرم گوش ( مایع زرد رنگ چسبنده )

جرم داخل گوش شما در حقیقت ترکیبی از چربی، عرق و سلولهای مرده ی پوست گوش شماست. مواد مومی زرد رنگ در داخل گوش بیرونی شما در کانال گوش شما نقش تمیز کنندگی گوش شما را دارد .جنس اصلی این مایع زرد رنگ که ما آن را جرم می نامیم به صورت چسبنده است که می تواند ذرات کثیفی وارد شده به گوش شما را به دام انداخته و از گوش شما در برابر آنها محافظت کند.

به زبان دیگر می توان جرم گوش را یک نوع فیلتر و یا عایق ما بین گوش شما و دنیای خارج از گوش شما دانست .

چه زمانی جرم گوش نشانه بدی برای سلامتی گوش شماست ؟

باید توجه داشته باشیم که مشاهده ی میزان بیش از حد از جرم در داخل گوش شما نشانه ی خوبی نخواهد بود در صورت مشاهده ی جرم بیش از حد مراجعه به پزشک ضروری ست و لازم به ذکر است که قبل از مراجعه به پزشک از تلاش برای تمیز کردن گوش خود و خارج کردن جرم های موجود به وسیله ی گوش پاک کن و یا ناخن انگشت دست و یا هر چیزی دیگری به شدت خودداری نمایید .

تفکرات چینی های باستان در رابطه با ظاهر گوش

چینی ها ی باستان تفکرات جالبی در رابطه با گوش داشتند، آنها معتقد بودند که هر قسمت از گوش انسان نماد چیزی ست، آنها بلندی و بزرگی گوش را مظهر و نشان بلندی زندگی فرد و ضخامت و پهنی گوش را نشانی از ثروت می دیدند.

طبیعی بود که آنها توقع داشتند که پادشاهان و امرای زمانشان دارای گوش بزرگ و پهنی باشند و این امر را در مجسمه های بودایی هم میتوان به وفور مشاهده کرد.

آیا مصرف گوش پاک کن به سلامتی و ساختار گوش شما آسیبی میزند؟

آیا مصرف گوش پاک کن به ساختار گوش شما آسیب میزند

گوش پاک کن در نگاه اول به نظر بی خطر می آید اما باید دانست که استفاده از آن به منظور تمیزی گوش می تواند به طور جدی به سلامت گوش شما صدمه وارد کند. با این حال افراد زیادی در سراسر دنیا اصرار به استفاده از این گوش پاکن ها را دارند و معتقدند تمیز کردن گوش با گوش پاک کن  لازم است و خارج کردن جرم از داخل گوش به آنها حس رضایت می دهد.

متخصصان پزشکی سالهاست که به انسان در رابطه با استفاده از گوش پاک کن اخطار داده اند چرا که فجایع زیادی در این باب دیده اند. این متخصصین بر این باورند که تنها دلیل بروز همچنین مشکلاتی این است که فرد احساس می کند خود توانایی تمیز کردن گوش خود را دارد که باید گفت همچین کاری می تواند عواقب سنگینی برای کانال گوش شما داشته باشد.

چگونه انسان ها می شنوند

مرحله 1: امواج صوتی وارد گوش می شوند.

هنگامی که صدا رخ می دهد، وارد گوش خارجی می شود که به آن گوش یا گوش نیز می گویند. پینا قسمت قابل مشاهده گوش شما است و شکل قیف مانند آن به خوبی طراحی شده است: دکتر مهدی زاده می گوید با برخورد صدا به پینا، امواج صوتی را فیلتر و تقویت می کند و آنها را در امتداد مجرای گوش می فرستد.

سپس امواج صوتی به پرده گوش یا غشای تمپان برخورد می کند و آن را به حرکت در می آورد. دکتر مهدی زاده می گوید: «پرده گوش یک لایه نازک کاغذ از یک غشاء است که اساساً به محض برخورد امواج صوتی به آن می لرزد – بسیار شبیه به طبل.

مرحله 2: صدا در گوش میانی حرکت می کند

پشت پرده گوش، گوش میانی قرار دارد. در این قسمت از آناتومی گوش، امواج صوتی قبل از رساندن به گوش داخلی تقویت می شوند.

این روند به این صورت است: پرده گوش به زنجیره ای از سه استخوان کوچک که به نام استخوانچه معروف است، متصل است. این سه استخوان کوچکترین استخوان های بدن شما هستند. هنگامی که پرده گوش در پاسخ به امواج صوتی می لرزد، این استخوان ها نیز به حرکت در می آیند.

استخوانی که مستقیماً به پرده گوش متصل است، مالئوس (“چکش”) است که در انتهای دیگر آن به انکوس (“سدان”) متصل است. اینکوس به نوبه خود به رکاب ها (“رکاب” یا “صفحه پا”) متصل می شود. شکل استخوانچه ها الهام بخش نام مستعار آنها است.

این آخرین استخوان – رکاب – به پنجره بیضی شکل متصل است، که غشایی است که گوش میانی را از گوش داخلی جدا می کند.

جهت گیری سه استخوان به آنها اجازه می دهد تا به عنوان یک اهرم عمل کنند و انرژی صوتی را در حین حرکت از غشای نسبتا بزرگ تمپان به پنجره بیضی نسبتا کوچک تقویت کنند.

مرحله 3: صدا از طریق گوش داخلی (حلزون گوش) حرکت می کند.

ارتعاشات رکابی به پنجره بیضی شکل فشار می آورد و امواج فشاری را در حلزون پر از مایع ایجاد می کند، گوش داخلی حلزونی شکل که حاوی اندام کورتی است. در اندام کورتی، ارتعاشات در نهایت توسط سلول هایی به نام سلول های مویی (stereocilia) به انرژی الکتریکی تبدیل می شوند.

سلول های موی ریز پوشاننده حلزون گوش توسط فرکانس های مختلف تحریک می شوند. به عنوان مثال، بسیاری از افراد مبتلا به کم شنوایی دچار کم شنوایی با فرکانس بالا هستند که شنیدن صداهای با صدای بلند را دشوارتر می کند. این بدان معنی است که سلول های مویی که مسئول تشخیص فرکانس های بالا هستند آسیب دیده اند. (در حالی که شیوع کمتری دارد، برخی افراد کم شنوایی با فرکانس پایین یا کم شنوایی متوسط دارند.)

طبق گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) شما با حدود 16000 از این سلول های مو متولد شده اید. این سلول‌های مویی ارتعاشات امواج صوتی را به تکانه‌های الکتریکی تبدیل می‌کنند که سپس در مسیر پیچیده‌ای از رشته‌های عصبی به مغز حرکت می‌کنند.

توجه: سلول های مو نقش حیاتی در شنوایی شما دارند. آنها همچنین کاملاً شکننده هستند: صداهای بلند می توانند به آنها آسیب بزنند یا حتی آنها را از بین ببرند، و هنگامی که از بین رفتند، قابل تعمیر نیستند – و شما اثرات کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا را احساس خواهید کرد. انفجار سلول های مو با سر و صدا شبیه درختان در طوفان است که در تلاش برای ایستادن هست/

مرحله 4: مغز شما سیگنال را تفسیر می کند.

موسسه ملی بهداشت توضیح می‌دهد که سلول‌های مغز که به عنوان نورون‌های حسی شناخته می‌شوند، اطلاعات صوتی را به نواحی مختلف مغز از جمله تالاموس، لوب تمپورال و قشر شنوایی منتقل می‌کنند. این مسیرها به عنوان مسیرهای شنوایی شناخته می شوند.

مسیرهای شنوایی صداها را پردازش و رمزگشایی می‌کنند و آنها را به چیزی معنادار مانند سؤال، بوق بوق یا موسیقی تبدیل می‌کنند. آنها همچنین به تمایز بین صداهای نزدیک و مهم و صداهای پس زمینه کمتر حیاتی و همچنین پردازش جهت و مکان صداها کمک می کنند. بسیاری از بخش های شنوایی مستقیماً با سیستم دهلیزی یا تعادلی که در نزدیکی کانال های نیم دایره ای گوش داخلی قرار دارد، کار می کنند.

چگونه به سلامت گوش خود کمک کنیم ؟

گوش ممکن است تحت تأثیر بیماری، از جمله عفونت و آسیب های تروماتیک قرار گیرد. بیماری‌های گوش ممکن است منجر به کاهش شنوایی، وزوز گوش و اختلالات تعادلی مانند سرگیجه شوند، اگرچه بسیاری از این بیماری‌ها ممکن است تحت تأثیر آسیب مغز یا مسیرهای عصبی منتهی از گوش قرار گیرند.

گوش برای هزاران سال در فرهنگ های متعدد با گوشواره ها و جواهرات دیگر آراسته شده است و در معرض تغییرات جراحی و زیبایی قرار گرفته است.

برای حفظ سلامت گوش خود لازم است به ساده ترین و مقدماتی ترین نکته که همان استفاده نکردن از گوش پاک کن  و یا هر شئی خارجی دیگری و یا حتی ناخن انگشت به منظور تمیز کردن گوش و خارج کردن جرم از داخل گوش، توجه شود .

مدام به خاطر داشته باشید که شما مسئول سلامتی گوش خود هستید ، اگر صدای تلویزیون و یا موزیک و یا بازی کامپیوتری زیاد است و شما میدانید که این صدا از حد معمول صدایی که باید به گوشتان وارد شود بیشتر است به سرعت برای کم کردن صدا اقدام کنید.

در مکانهایی که میدانید امکان پخش صدای بلند هست از گوشی های هدفون استفاده کنید چرا که این صداهای بلند به مرور زمان به گوش شما و سلامتی شنوایی شما آسیبهای جدی و جبران ناپذیری را خواهد زد. در آخر باید اضافه منیم که توجه به ساختار گوش و شنوایی و مطالعه در این راستا میتواند مقدمه ای برای حفاظت از گوش شما باشد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *